28 Oct

2019 – The Murder Capital

Wat is het soms toch amusant om amateurvideo’s van London Calling terug te zien. Er zijn er heel wat van The Murder Capital in de grote zaal op 25 oktober 2019. Vooral het moment dat brulboei James McGovern de moshpit induikt voor een ‘pauselijk’ bad in de menigte. Meteen wordt het vaak toch al onscherpe beeld waziger en begint te stuiteren. De zelfbenoemde cameraman of -vrouw staat immers mee te springen en te zingen op More Is Less, het absolute prijsnummer van de Ierse postpunkband.

Alweer: Dublin Calling

En zo is voor het tweede jaar op rij een band uit Dublin de absolute publiekslieveling op de najaarseditie van London Calling. Ter herinnering: in het voorgaande jaar viel die eer stadsgenoten Fontaines D.C. te beurt. Een groot verschil is er: voor The Murder Capital is het al de zesde show in totaal in ons land. De serie optredens vangt aan met een buitengewoon energieke show op Eurosonic Noorderslag in januari in Groningen. Vanzelfsprekend in Vera. Waar anders? De band staat daarmee op de radar van het publiek.

Ambiance gegarandeerd

Ze zijn dus niet helemaal nieuw meer. Het op twee nummers na gespeelde debuutalbum When I Have Fears is al twee maanden uit op Human Season Records. Qua stijl zijn ze ook niet helemaal okselfris. De verwantschap met IDLES is redelijk groot te noemen. Dat betekent wel: ambiance gegarandeerd!

Wat The Murder Capital anders maakt is dat ze niet de hele tijd volle bak gaan. Ze kunnen ook gas terugnemen, hetgeen ook goed hoorbaar is op dat album. Maar natuurlijk is er maar één ding dat het publiek wil: herrie schoppen, pogoën en compleet hun verstand verliezen. Dat is niet echt heel moeilijk bij deze muziek. En James McGovern wil het de meute graag even komen voordoen in hun midden lijf aan lijf. Man wat stinkt het daar op de dansvloer die spekglad is van een mengeling van bier en zweet!

Op één schoen thuiskomen

Volgens het adagium ‘give the people what they want’ komt het dak van Paradiso wat losser te zitten dankzij Don’t Cling To Life en More Is Less. De term gangmaker schiet eigenlijk te kort om de daden van de heer McGovern te omschrijven. Als hij zich mentaal oppompt, berg je dan maar. De hel breek los.

Dan verworden de voorste rijen in de zaal tot zo’n vurige draaikolk waar je nog eens behalve je hoofd ook je schoenen kunt verliezen. Dan wordt postpunk weer gewoon punk. Met een vuist, weet je wel. Vroeger na een optreden van The Ramones ben ik regelmatig thuisgekomen op één schoen. Maar dan weet je na afloop tenminste ook dat je van iets serieus gedenkwaardigs getuige bent geweest.

Tekst door: Robbert Tilli

Deel met je vrienden