17 Oct

2017 – POND

Het gebeurt niet vaak dat op London Calling een band staat die al zeven albumreleases op zijn conto heeft. Pond, een satellietband van Tame Impala, de ‘festival-darlings’ uit 2010, is er zo een. Ze behoeven nauwelijks introductie aan het Amsterdamse publiek. De zaal is afgeladen. Er is serieus naar hun komst uitgekeken. Hun nieuwste door vriend/oud bandlid Kevin Parker (Tame Impala) geproduceerde album The Weather is net drie weken uit. Paradiso is klaar voor de psychedelisch rockende Aussies.

Dit is de band waar men voor gekomen is

Op zaterdagavond 27 mei 2017 begint de band in Amsterdam aan zijn Europese tour. Dit is de band waar men voor gekomen is. Dat merk je aan alles. Al de andere acts van de avond – misschien zelfs wel van het hele weekend – worden gezien als een veredeld voorprogramma van deze ene hoofdact. Voor dit optreden zal deze London Calling herinnerd worden. Dat lijkt men zich zo te hebben ‘voorgenomen’ aan beide kanten van het podium, zowel erop als ervoor. Dat blijkt even later ook in praktijk. Zanger/gitarist Nick Albrook, tot 2013 ook lid van Tame Impala, weet hoe je een zaal moet inpakken. De set pakt live eigenlijk veel beter en vooral ook leuker uit dan op de plaat. Er wordt wat minder ‘moeilijk gedaan’ en meer gerockt. Voor een volle zaal werkt een rockshow nu eenmaal beter dan muzikaal experiment.

Enerverende gig

Dat is ook wat OOR’s Reinier van der Zouw achteraf noteert over deze succesvolle headliner: ‘De songs van het kersverse album The Weather werken ons op plaat enigszins op de zenuwen, maar komen live veel beter uit de verf. Vooral Sweep Me Off My Feet en het titelnummer blijken knallers van jewelste. Het hoogtepunt is echter de wat oudere rocker Giant Tortoise, met een riff die door merg en been gaat. Als Pond ons met de heerlijk uitgesponnen afsluiter Man, It Feels Like Space Again nog een keer in extase brengt, beseffen we dat we hier met een droomheadliner te maken hebben.’ Aan die rake constatering valt verder eigenlijk bitter weinig toe te voegen. Dat is de stemming die heerst bij deze enerverende gig.

Uitkijken voor voorbarige conclusies

De enige vraag die wel nog in de lucht blijft hangen, is of Pond de beste London Calling-band is van 2017. Zeker van de editie in mei, maar de XXXL-jubileumeditie van oktober moet nog gaan plaatsvinden. We wachten het daarom nog maar even af. Het mag wat ons betreft altijd best ‘een pondje meer’ zijn.

Tekst door: Robbert Tilli

Deel met je vrienden