04 Oct

2009 – Two Door Cinema Club

Buiten is de Koninginnennacht gaande, binnen heersen de jaren tachtig nog altijd. Dat is nu al een paar jaar zo in het eerste decennium van het nieuwe millennium. Vanzelfsprekend is die invloed weer goed hoorbaar op London Calling, waar de Noor-Ierse lads van Two Door Cinema Club (‘Tudor Cinema’) aftrappen op de openingsavond van een driedaagse (!) editie van het evenement. Zanger Alex Trimble, van huis uit sowieso al een ‘ginger’, speelt met een in de nationale feestkleur geverfde haarlok in op de nationale hysterie buiten op straat. Het publiek is meer van het serieuze, nieuwsgierige soort dat angstvallig de braderie probeert te vermijden. Paradiso is hun veilig heenkomen, een culturele vrijplaats.

Leuk indiebandje, bekend geluid

Two Door Cinema Club (‘Tudor Cinema’, got it?) is enthousiast. Trimble trekt de kar, gitarist Sam Halliday en bassist Kevin Baird volgen. De drummer is ingehuurd. Dat zullen ze in de toekomst zo blijven doen. Leuk indiebandje, bekend geluid, is de eerste gedachte die opkomt bij de doorgewinterde volger. Gooi The Kooks voor wat betreft de zang en het van de Editors bekende iele hoge gitaargeluid bij elkaar en je krijgt Two Door Cinema Club. Het verschil zit hem in het wat hogere tempo waarin ze hun liedjes spelen en de synthesizers die ze af en toe vol openzetten op ‘standje elektro’. Verder niks nieuws, maar wel goed gedaan.

Debuutalbum komt pas jaar ná London Calling uit

Zoals gebruikelijk is er vooraf nog maar weinig bekend van de band. In het jaar voorafgaande aan het optreden op London Calling wordt de EP Four Words to Stand On uitgebracht. Ook is er de goed ontvangen eerste single Something Good Can Work van het debuutalbum Tourist History dat ze zelfs nog moeten gaan opnemen. Dat gaan ze in de zomer van 2009 doen in Parijs met Philippe Zdar van Cassius als producer. Dat debuut komt pas een jaar ná London Calling uit (10 maart 2010) via het Franse label Kitsuné Music. Kun je nagaan hoe vroeg je er soms bij kunt zijn als nietsvermoedende festivalganger.

Ideale radioband

3voor12, destijds mediapartner van London Calling, geeft de band een mager zeventje, en spreekt van een ‘niets-aan-de-hand-avond zonder echte uitblinkers’. Er wordt de aantekening bij gemaakt dat Two Door Cinema Club zou kunnen uitgroeien tot een ‘ideale radioband’ vanwege hun ‘geweldige single Something Good Can Work’. Altijd prettig om te zien dat zo’n vroege prognose inderdaad uitkomt. Op 3FM wordt de band min of meer een household name, net als op de grote festivals Pinkpop en Lowlands. Er kan er maar een de eerste zijn natuurlijk. London Calling zit altijd aan het begin van de voedselketen.

Tekst door: Robbert Tilli

 

Deel met je vrienden