04 Oct

2007 – Foals

Wààààt Foals? In 2007 al? Yeah baby, we hebben het hier wel over London Calling mensen. Dat festival rammelt al aan de deur als ergens op de burelen van de NME ook maar één leuk singletje achter de plinten is blijven steken. Dat ze inmiddels op AFAS Live niveau zitten qua omvang van hun optredens is een mooie beloning voor hun door talent, creativiteit en doorzettingsvermogen bepaalde pad.

Tegelijk nerveus, staccato, dansbaar en meezingbaar

Nee, natuurlijk hebben ze tijdens de driedaagse editie van London Calling in november 2007 nog niet van die onweerstaanbare ‘indie dancefloor fillers’ als My Number en Mountain At My Gates, maar de contouren van een topband in de zoekfase naar een eigen geluid zijn zeker al hoorbaar. Dat lekkere tegelijkertijd nerveuze, staccato, dansbare en meezingbare kantje is er dan al. Voeg daarbij die typische tempowisselingen tussen couplet (vaak net wat rustiger) en refrein (wild en opzwepend) plus de wat Afrikaans aandoende tinkelende gitaren als zonnestralen na de Engelse regen. De plankenvloer in Paradiso golft al flink mee van al die bewegende voetjes op de aanstekelijke dansritmes van de ‘10-legged groove machine’.

Hechte band in een kringetje

Het eerste wat opvalt aan de band is de opstelling in een cirkel, hetgeen de indruk van een band versterkt. Lekker dicht op elkaar gepakt, hecht. Voor een band waar de staccato ritmes elkaar als mitrailleursalvo’s aflossen, is het waarschijnlijk ook bittere noodzaak dat er zo’n goede afstemming is tussen de afzonderlijke bandleden. Zanger/gitarist (soms ook drummer) Yannis Philippakis gooit de zweep erover.

Nog weinig bekend op dat moment

Er is op 2 november 2007 nog geen single uit van het komende debuutalbum Antidotes. Balloons, de eerste van vier singles verschijnt pas op 10 december 2007 op het Transgressive label (Sub Pop in de VS); nummer 2, Cassius, pas op 10 maart 2008. Het door Foals met Dave Sitek van TV on the Radio geproduceerde album weer twee weken daarna. De bezoekers van London Calling moeten het dus doen met goede berichten uit Engeland en hun op basis van resultaten uit het verleden opgebouwde vertrouwen in de programmering van London Calling. YouTube staat nog in de kinderschoenen in 2007.

Eigen eindmix gemaakt

Over dat albumdebuut van Foals valt nog wel wat leuks te vertellen. De band, die producer Sitek op handen draagt, keurt zijn eindmix af. Ze komen zelf met iets beters, want het aanvankelijke eindproduct klinkt de heren uit het oer-Engelse Oxford te veel als ‘opgenomen in de Grand Canyon’. Toch een van de betere smoezen uit de popmuziek. Je kunt je er iets bij voorstellen, maar niet echt veel. Foals lijkt nou ook weer niet zo’n band waarvan later net als bij Let It Be van The Beatles de oorspronkelijke mix alsnog een keer uitkomt. Hoor je hun latere albums, in het bijzonder Holy Fire (2013) en What Went Down (2016), waar het door de band zo bedoelde bandgeluid in al zijn grootsheid geopenbaard wordt, dan snap je waarom. Weten wij veel in november 2007 als we ons in de grote zaal vergapen aan een buitengewoon groovy band in een kringetje. Op dat moment zijn ze het onverwacht lekker smakende toetje van een topavond.

Tekst door: Robbert Tilli

Deel met je vrienden