04 Oct

2001 – Snow Patrol

Er is geen overheersende stroming in indie in 2001. Bands als Coldplay, Travis en Doves duiken in het gat, dat ontstaat als de ‘Champaign Supernova’ van Oasis wat begint uit te doven en Blur een andere richting is ingeslagen. The Libertines zijn nog in geen velden of wegen te bekennen. Er heerst een machtsvacuüm. De NME is wanhopig op zoek naar nieuwe helden. Travis en Doves hebben hun kunsten al vertoond op London Calling, maar het Noord-Iers/Schotse Snow Patrol is een redelijk nieuw gezicht als het op 14 april 2001 zijn opwachting maakt. Niemand kan op dat moment bevroeden hoe groot ze nog gaan worden… Op dat moment bieden Ladytron en I Am Kloot – ook present – meer garantie op winst in een wedje.

Eerste schetsen van de toekomstige arenaband al hoorbaar

Op album 1 uit 1998, Songs For Polar Bears, een verwijzing naar hun oude bandnaam, is de band nog duidelijk zoekende. Het is eerlijk gezegd maar een bizar allegaartje van stijlen, maar gelukkig mogen bands in die tijd van hun labels nog groeien. Jeepster Records het huis dat ons ook Belle & Sebastian bracht, is de moeilijkste niet en laat Snow Patrol (niet te verwarren met de Deense Joy Division-epigonen uit de vroege jaren tachtig) lekker aanrommelen. Tweede album When It’s All Over We Still Have to Clear, dat net 10 dagen voor de London Calling-show is uitgekomen, is een consistent indie-rockalbum van een zelfverzekerde band met een eigen geluid. Je kunt de eerste schetsen al horen van de arenaband die ze uiteindelijk zullen worden met topalbums als Final Straw (2003) en Eyes Open (2006). Dat gebeurt op major label Polydor’s Fiction-imprint, bekend van The Cure. In die liga gaat Snow Patrol dan spelen.

Krachtig, melodieus en vol herhalingen

Op London Calling is Gary Lightbody nog niet de popster die hij later nog zal worden. Hij is hard op weg. Alleen Jeepster ziet het niet meer gaan gebeuren en dropt de band later dat jaar nog. De singles van het album Ask Me How I Am en One Night Is Not Enough halen ternauwernood de allerlaagste posities in de Britse singles Top 100. Van de track An Olive Grove Facing The Sea wordt wel nog een video gemaakt. Daar moeten ze het dan mee doen. Ieder extra zetje in de rug vanuit hun label blijft uit. Het geld en het geduld zijn op. Lightbody moet zelfs zijn cd-collectie verkopen als het water hem tot de lippen stijgt. De afloop is bekend. Met de single Run (2003) op Fiction Records is hun kostje gekocht. Dat nummer mag beschouwd worden als de blauwdruk van hun hele repertoire: krachtig, melodieus en vol herhalingen.

Comeback in 2017

In januari 2005 staan ze weer in een uitverkocht Paradiso, dan als ware triomfators die de boel in lichterlaaie komen zetten. In 2006 zijn ze zomaar ineens de bestverkopende band in het Verenigd Koninkrijk. Luister zelf maar naar die twee doorbraakalbums en je begrijpt waarom. De London Calling-band zal uitgroeien tot een typische Pinkpop-band, in 2009 zelfs headliner in Landgraaf.

In het jaar dat London Calling 25 wordt, ontwaakt Snow Patrol uit een winterslaap die zes jaar heeft geduurd. Hun zevende album moet dit jaar nog gaan verschijnen, terwijl een tour wordt aangekondigd.

Tekst door: Robbert Tilli

Deel met je vrienden