19 Sep

2000 – Doves

Britpop is definitief op z’n retour als de ‘sombermansen’ van Doves aan de horizon verschijnen. Het trio uit de omgeving van Manchester heeft het einde van de golf afgewacht om met iets geheel anders op de proppen te komen. Licht psychedelische, vaak ook wat langere nummers, die wat meer incubatietijd van de luisteraars vergen, dat is het exclusieve Doves-domein, maar daarna is het dan ook puur epidemisch.

Danceverleden

Er zijn er maar weinigen op London Calling op 22 april 2000, die weten dat de wat sombere Doves een danceverleden hebben als Sub Sub met een moddervette Top 3 UK-hit Aint’ No Love (1993) op hun naam. Leg dat nummer eens naast The Cedar Room, de eerste single onder de nieuwe bandnaam, en je hoort een wereld van verschil. Is dat gek? Totaal niet! Mensen ontwikkelen zich nu eenmaal.

Nieuw begin

Als schoolgaande jochies speelt de tweeling Jez en Andy Williams gitaar en drums met hun bassende maatje Jimi Goodwin. Dat bandje stapt radicaal over van gitaarpop naar dance tijdens de acid house en rave hausse eind jaren tachtig, begin jaren negentig. Logisch, dat gebeurt op dat moment massaal. Verzadigd van het vele uitgaan in de beroemde Hacienda in Manchester beginnen ze rond 1995 toch wat meer afstand te nemen van de rave scene. Uitgaan wordt hun wat te gewelddadig en ze beraden zich op een integratie van dance en indie. Een brand in hun studio in 1996 – op de verjaardag van de twins nota bene – wordt met beide handen aangegrepen als een nieuwe start voor de band die dan al uit gevorderde twintigers bestaat.

Met hulp van New Order

De Britpop-storm laten ze eerst overdrijven. Ze hebben er niet veel mee, maar zitten ook ongelofelijk te treuzelen in de van New Order geleende studio zonder ramen in een gevaarlijk buurtje in Manchester. In die periode maken ze weliswaar drie EP’s voor Casino Records, een sublabel van Rob’s Records van Rob Gretton, de legendarische manager van New Order. Maar debuutsingle The Cedar Room komt pas in 1998 uit, twee jaar (!) na de doorstart (in 2000 volgt nog een re-release). Wat hebben die lui in godsnaam al die tijd zitten uitvreten daar in die hermetisch afgesloten studio, vraag je je af. Experimenteren tot ze er haast bij neervallen, want het moet ‘iets nieuws’ worden. Maar ook houden ze eindeloos audities voor een zanger, totdat bassist Jimi op advies van Gretton de zang voor zijn rekening neemt. Al die tijd blijken ze de zanger dus al in huis te hebben!

Geen Britpop

Al dat vijlen en schaven aan hun bandgeluid duwt hun dance-invloeden overboord. Ze bewandelen dus de weg in precies de omgekeerde richting dan hun redders van New Order in een vergelijkbare periode in hun carrière. Die gooien er juist elke keer weer een pollepel dance extra bij. Doves worden zo een heuse gitaarband. Ze zijn geen Britpop, maar zanger/bassist Jimi Goodwin ziet er wel zo uit, spelend met zijn jas aan. Noel Gallagher is een van hun grootste fans, en vraagt de band dan ook in het voorprogramma bij Oasis’ show op Wembley in juli 2000. U2 zal Noels voorbeeld later nog volgen. Stilletjes sluipen Doves zo naar de top.

Saai? Echt niet!

Op 22 april 2000 op London Calling is de debuutplaat Lost Souls net negentien dagen uit – op Heavenly Records. Gretton is er dan al niet meer bij om het champagneglas te heffen. Hij overlijdt in 1999. Er lopen er genoeg rond in Paradiso, die Doves maar saai vinden. Maar die hebben de ‘incubatietijd’ nog niet voltooid, want de populariteit van het trio zal in het Verenigd Koninkrijk nog ‘epidemische’ vormen gaan aannemen. Maar liefst de helft van hun in totaal vier albums zal de nummer 1 positie bereiken in de album charts. Het zal niet de eerste band zijn die op London Calling speelt, maar pas jaren later als een ware topper herinnerd wordt. Gebeurt vaker. Er zijn er die over de Beatles gestruikeld zijn in het verleden… Toegegeven: Doves’ absolute topsingle Black And White Town komt pas vijf jaar later uit.

Classic album

Een grappig weetje over Doves is dat de band in 2000 voor Lost Souls ook nog wordt genomineerd voor de Mercury Prize, die echter voor hun neus wordt weggekaapt door collega Badly Drawn Boy, voor wie het drietal als begeleidingsband fungeert op diens debuut The Hour of Bewilderbeast. Zijn ze toch een beetje winnaar. Lost Souls is een classic volgens het boek 1001 Albums You Must Hear Before You Die. Anno 2017 zijn Doves al jaren een slapende reus. Wie ontwaakt dit trio band z’n Elbow-achtige uitstraling? De twins maken tegenwoordig plaatjes onder de naam Black Rivers, terwijl Jimi Goodwin solo is gegaan.

Tekst door: Robbert Tilli

Deel met je vrienden