19 Sep

1999 – Catatonia

Wie nu Cerys Matthews hoort als de beheerste presentatrice en interviewster op haar bijzonder gevarieerde zondagochtendshow op internetradiostation BBC 6 Music, kan haast niet geloven dat dit de dezelfde dame is die op 3 april 1999 de band Catatonia aanvoert tijdens een extatische, onvergetelijke London Calling. De band is hot en hun derde album Equally Cursed and Blessed staat op het punt van uitkomen. De Britse Top 10 hitsingle Dead from the Waist Down is net een paar dagen uit.

Hoogespannen verwachtingen worden waargemaakt

Paradiso is nerveus van opwinding. Bij een vorige keer op London Calling heeft de kopvrouw moeten opgeven na vijf nummers vanwege stemproblemen. De verwachtingen in de zaal zijn ditmaal hooggespannen, want de band uit Wales heeft in het Verenigd Koninkrijk al serieuze Top 10 hits gehad als Mulder and Scully en Road Rage, dat het ook in ons land goed doet als hùn nummer. Die hits zijn afkomstig van het tweede album International Velvet (1998) dat thuis triple platinum wordt, wat goed is voor verkopen van 900.000 stuks. Cerys Matthews is inmiddels een echte ster geworden met alle bijbehorende trouble zoals drankproblemen. Ze zou twee jaar later nog in een afkickkliniek belanden.

Ware triomftocht

Ze komt met de armen triomfantelijk in de lucht al het podium op. Ze hebben al gewonnen voordat de wedstrijd is gespeeld. De show kan meteen niet meer stuk. ‘Catatonia is de Blondie van de jaren negentig,’ schrijft Saskia Bosch complimenteus in Trouw drie dagen later (6 april 1999). Die vergelijking loopt zeker niet mank, want Cerys Matthews en songwriter Mark Roberts zijn net als Debbie Harry en Chris Stein enkele jaren niet alleen creatieve partners maar ook lovers. Aan dat laatste woordje mogen ze op dat moment al een tijdje lang het voorvoegsel ‘ex’ toevoegen. Maar de vergelijking met Blondie gaat geheel op als het om een band gaat met een sexy zangeres met ook nog eens geweldige popsongs.

Hymnes voor een stadion

Ze hebben hymnes die met gemak in een stadion gezongen kunnen worden. Dat gebeurt dan ook in werkelijkheid. Op 1 oktober van hun London Calling-triomfjaar brengt Catatonia International Velvet ten gehore tijdens de openingsceremonie van de 1999 Rugby World Cup in het Millennium Stadion in Cardiff.

Legendarische show

De London Calling-show van Catatonia wordt in de annalen van het festival bijgeschreven als een van de bij voorbaat al legendarische momenten. Het publiek voelt het van tevoren al; de band maakt het waar. Lang zullen de Welshmen niet kunnen genieten van hun grote successen. In 2001 kort na de release van hun vierde album Paper Scissors Stone is het al gedaan. Tegenwoordig kan Cery Matthews haar enthousiasme wekelijks op zondag kwijt op 6 Music. Road Rage zul je er niet van krijgen.

Tekst door: Robbert Tilli

Deel met je vrienden