14 Sep

1995 – Sultans of Ping

Er is slechts één aflevering van London Calling in 1995. Die vindt plaats op 13 mei. Beoogd headliner Skunk Anansie moet afzeggen. Op de een of ander manier is het niet zo erg, want ze voldoen nauwelijks aan de profielschets van een London Calling band uit de beginjaren. Een typische London Calling band brengt een heel leger Engelse fans naar binnen. Dan voldoen de Ieren van Sultans of Ping veel beter aan dat profiel. Ze hebben een paar massive tunes op hun naam staan die iedereen uit volle borst kan meezingen. Laat dat maar aan de ‘punters’ over. Met een pint in de ene hand boven het hoofd houdend en met de andere hand een bondgenoot stevig om de nek of schouder klemmend, zingen ze hele stadionhymnes.

Publieksmagneet

The Sultans uit Cork met de flamboyante zanger Niall O’Flaherty als onbetwiste publieksmagneet heeft een van dé meezingers uit de nineties op hun naam staan. Where’s Me Jumper? uit 1992 is hun signature tune. Het staat ook op hun debuutalbum Casual Sex in the Cineplex (Rhythm King, 1993). Je trui kwijtraken in de disco is hun wereldproblematiek. In het publiek wordt niet alleen mee geblèrd met de punky popsong, maar ook ‘het spel’ wordt enthousiast meegespeeld door de aanwezige Engelsen in Paradiso. Truien en polo’s worden massaal verstopt achter luidsprekerboxen en pilaren. Alsof het eeuwenoude kleuterspelletje zakdoekje leggen wordt gespeeld. De hele zaal haakt gretig in op de tekst:

I know I had it on when I had my tea
And I’m sure I had it on in the lavatory
Dancing in the disco, go go go
Dancing in the disco, oh no, oh no
Dancing in the disco, bumper to bumper
Wait a minute:
“Where’s me jumper? Where’s me jumper? Where’s me jumper?
Where’s me jumper? Where’s me jumper?”
It’s all right to say things can only get better
If you haven’t just lost your brand new sweater

Weer regelmatig uit de mottenballen

Beter kun je London Calling uit de oertijd niet samenvatten. De band die een jaar later na het uitkomen van hun derde album Good Year For Trouble split, komt vanaf 2005 weer regelmatig uit de mottenballen. Een oude trui moet gedragen worden, zo zit dat. Hun liedjes blijken nog te leven, zelfs bij een nieuw jong publiek. ‘Jumper’ wordt het titelnummer van televisieserie Moone Boy op Sky1. In 2016 is het de afsluiter in de Ierse comedy The Young Offenders.

Bekroonde voetbalhymne

Waar The Sultans het meest trots op zijn is dat ze in 2014 de ‘Football Anthems World Cup’ georganiseerd door BBC 6 Music DJ Steve Lamacq winnen met de onverbiddelijke knijter Give Him A Ball (And A Yard Of Gras). Dat is een publieksprijs, die gespeeld wordt in voorrondes, halve finales en een finale. Vooral de omstandigheid dat ze in de semi’s Three Lions van The Lightning Seeds, de herkenningsmelodie van Euro ’96 verslaan, doet de band enorme deugd. Eerder schopt het nummer, dat z’n titel dankt aan een uitspraak van Brian Clough, de legendarische manager van Nottingham Forest, het tot themanummer in een Vodafone-reclame. Geen wonder dat de band incidenteel weer opduikt op de podia, maar uitgebreid toeren dat doen ze helaas niet meer. Scheelt weer in kwijtgeraakte truien bij shows, dat wel.

Tekst door: Robbert Tilli

Deel met je vrienden