� Artiesten London Calling #1 9 & 10 mei 2014 at London Calling � London Calling
Artiesten London Calling #1 9 & 10 mei 2014

LINE-UP LONDON CALLING 2014

Vrijdag 9 mei, London Calling
Jungle – Wolf Alice – Menace Beach – San Fermin – Eyedress –  The Proper Ornaments – Folly and the Hunter – Hospitality – Teleman – Kins – The Trouble With Templeton – The John Steel Singers – Happyness – Audio Culture afterparty

Zaterdag 10 mei, London Calling
Royal Blood – Arthur Beatrice – Wild Cub – Ryan Keen – Gambles –Telegram – Desperate Journalist – Childhood – The Bohicas – Public Access T.V. – Solids – The Delta Riggs – The Neighbourhood – The Fat White Family – Kill All Hipsters afterparty

—————————–

Royal Blood klinkt als een grote gitaarrockband maar is een hip duo zonder gitaar. Onvoorstelbaar  maar waar. Zanger-bassist Mike Kerr en drummer Ben Thatcher uit Brighton zorgen samen voor dit kunststukje. Bikkelhard, onverwoestbaar, met een muur van geluid en zonder enige concessie overstuurde de band reeds twee singles de wereld in die beiden insloegen als een bom.

“New York’s Hottest New Band”, aldus NME: Public Access T.V. heeft met de single ‘Monaco’ de hype flink aangewakkerd. De band maakt springerige, strakke indierock die direct doet denken aan The Strokes. Afgelopen januari speelden zij pas de allereerste show; vers van de pers dus. Veel is er over Public Acces TV nog niet bekend, maar dat maakt de buzz rondom het jonge drietal des te groter. Absoluut niet te missen op London Calling.

Gambles is Matthew Daniel Siskin uit New York: hij maakt prachtige, ontroerende folkpopliedjes die veel gevoelens, emoties en tragedies verbergen. Op zijn debuutalbum ‘Trust’ is hij te horen als kalme zanger met akoestische gitaar. Hij laat zich niet omschrijven als eenzame troubadour, maar als getalenteerde folkzanger die zijn verhalen wil vertellen, en waar we nog veel van gaan horen.

San Fermin laat wervelende orkestrale chamberpop met allerlei stemmen en arrangementen op een natuurlijke manier samenkomen. De band werd opgericht in Brooklyn, door Ellis Ludwig-Leone. Na zijn studie aan Yale University raakte ze bevriend met Nico Muhly (Sufjan Stevens, Grizzly Bear) met wie hij zijn eerste composities schreef. Pas in 2013 werd het eerste werk onder de naam San Fermin uitgebracht: het debuutalbum ‘San Fermin’ werd met maar liefst 22 muzikanten opgenomen en is een sterke kennismaking met de band.

Desperate Journalist uit Londen heeft misschien nog geen langspeler uit, maar de vier nummers die online zijn uitgebracht werden wel meteen opgemerkt door de Britse en Amerikaanse muziekblogs. Spannende post-punk met pittige vrouwelijke vocalen, denk Siouxsie and the Banshees, Savages, Bleached. Overtuigend, krachtig en live ongetwijfeld een sensatie.

Wolf Alice was dé Britse hype van 2013. Geen blog dat er niet over schreef. Het Nederlands livedebuut beleefde Wolf Alice op London Calling in de Tolhuistuin, waar de reacties lovend waren.De muziek van Wolf Alice is sprankelend, spannend en gruizig. Ergens tussen het fluisterwerk van Mazzy Star en de lo-fi klanken van Pavement en The Fall in.

Arthur Beatrice uit Londen maakt mysterieuze, minimale popmuziek – een beetje zoals The xx, maar meer indie dan electronisch – en ze staan op het punt om internationaal door te breken. De band heeft een frontman en frontvrouw: Orlando Leopard en de sierlijke Ella Girardot. De ritmesectie wordt bezet door de broers Elliot en Hamish Barnes.

Elliott Hammond, ex-toetsenist van Wolfmother, is de frontman van The Delta Riggs. Deze band uit Sydney maakt pure rock ’n roll, met invloeden uit 70’s psychedelica en hardrock. Het nummer ‘Hex.Lover.Killer.’ is een heerlijk aanstekelijk rock ’n roll anthem voor fans van Wolfmother, Jet, Cage The Elephant, The Hives.

De muziek van The Proper Ornaments is te omschrijven als perfecte indiepopmuziek, minimalistisch en klassiek, aanstekelijk en tijdloos. The Velvet Underground en Jesus & Mary Chain, maar dan iets meer gepolijst en moderner, zoals ook Jacco Gardner dat aanpakt. Proper Ornaments tourde in 2013 met Crystal Stilts en is op dit moment bezig met het eerste studioalbum.

Amber Papini is de spil van de New Yorkse indieband Hospitality. Ze is een eigenaardige zangeres en songschrijver met een typisch Brits accent, maar dan met een Texaans tintje en haar liedjes getuigen van een enorme muzikale verbeeldingskracht. Tegendraadse indie. Vrolijk met een scherp toontje. Ze zou zo het derde zusje van Kim en Kelley Deal kunnen zijn. Het debuutalbum ‘Trouble’ komt zeer binnenkort uit.

Menace Beach is een ware indiesupergroep, bestaande uit o.a. Matt Johnson van Hookworms, Rob Lee van Pulled Apart By Horses, Nestor Matthews van Sky Larkin, Paul Draper van Mansun en Matt Spalding van You Animals. Menace Beach brengt allerlei alternatieve stijlen samen in zijn muziek: 90’s grunge, Madchester Britpop, shoegaze, en fuzzy noiserock. Een krachtig en opwindend geheel, voortgebracht door enkele grootheden uit de hedendaagse indiescene.

Als een ruimtemannetje zou vragen hoe ziet een indieband eruit? Dan kun je het beste een foto van de Britse band Telegram laten zien. En ook de muziek zou een perfecte inleiding zijn in het genre. Licht psychedelische gitaren, achternagezeten drums, bezwerende zang en verslavende refreinen. Zelf noemt de band het bootgaze. “Lots of people try and call it psych-rock or shoegaze, but… I mean, we just wear boots – bootgaze!”.

Childhood is een band uit London die hypnotiserende pop maakt en op het punt van doorbreken staat. Zomers, catchy, maar met een goed scherp randje. NME is groot fan en schrijft: “A pinch of Creation Records shoegaze, a fistful of Sarah Records jangle, some baggy swagger and the right mix of laconic dreaminess and croon-along hooks”.

Jungle is een Brits duo dat vorig jaar doorbrak met de single ‘Platoon’. De ongooglebare band schopte het met dit lied tot de BBC Sound Of 2014 lijst en sindsdien gaat het razendsnel met deze hype. Noem het indiefunk, urban tribal, wereldsoul: het is in ieder geval fris , hip, swingend en verslavend.

Solids is een Canadees duo dat met veel enthousiasme rockmuziek maakt, geïnspireerd door Dinosaur Jr., Sonic Youth en Superchunk. Oftewel: melodieuze grungerock met een flinke laag aan distortion en feedback effecten. ‘Blame Confusion’ is het debuutalbum dat afgelopen oktober werd uitgebracht bij Fat Possum Records (The Black Keys, Iggy and the Stooges).

The Bohicas is een talentvolle Britse band die intelligente gitaarmuziek maakt vol verrassende wendingen, hooks en catchy refreintjes. De band is getekend door Domino Records die reeds de opwindende debuutsingle ‘XXX/Swarm’ uitbracht. Muzikaal en qua ambitie zit de band ergens tussen labelgenoten Franz Ferdinand en Arctic Monkeys in. En die werden ook snel heel groot.

Teleman is een Londens trio dat uit de as van Pete and the Pirates is herrezen. Toen het heel stil werd rond deze indieband lieten de leden Thomas Sanders, Jonny Sanders en Pete Cattermoul weten verder te gaan onder de naam Teleman. Met z’n drieën maken ze prachtige pop met veel samenzang en wonderschone melodieën. Denk aan Django Django en Alt-J met “ouderwetse” invloeden van The Beach Boys en The Velvet Underground.

De singer-songwriter Ryan Keen is een artiest die een mooie warme stem heeft, een virtuoos gitarist is en hitgevoelige liedjes schrijft. De jonge Brit klinkt met zijn band eigenlijk een beetje alsof Ray Lamontagne bij Coldplay zingt. Kan wel eens een grote popster worden die Ryan Keen. Het debuutalbum ‘Room For Light’ is uit.

Kins, verantwoordelijk voor dromerige, gitaargedreven popmuziek, werd in 2010 opgericht door frontman Thomas Savage. De band uit Brighton balanceert op het randje van psychedelica met hun uitgesponnen liedjes van meer dan vijf minuten, maar klinkt tegelijkertijd fris, daadkrachtig en bescheiden.

De muziekscene uit Montreal is op zijn hoogtepunt: Arcade Fire, Patrick Watson, Grimes, en natuurlijk Folly and the Hunter. Deze veelbelovende folkgroep bracht in 2013 ‘Tragic Care’ uit en is sindsdien niet meer te stoppen. Melodieuze folk met veel ruimte voor sfeer, arrangementen en eigenaardige geluidjes.

Eentje om in de gaten te houden, deze “bedroom-producer” Eyedress. Dit is het project van de 23-jarige Idris Vicuna (gitarist van Bee Eyes). In zijn soloproject kan hij zijn electronische klanken kwijt: langzame beats, galmende vocalen en een beetje new wave. Heerlijk om eindeloos bij weg te dromen.

Fans van Cut Copy, Django Django en Crystal Fighters opgelet: hier is Wild Cub. ‘Thunder Clatter’ is de single die wereldwijd de radio’s overnam. Tropisch, opzwepend en bij vlagen een beetje melancholisch zoals New Order of The Cure.

The Trouble With Templeton is de band van het Australische muzikale wonderkind Thomas Calder. Binnenkort komt het debuutalbum ‘Rookie’ uit en dat beloofd een grootse plaat te worden. Verrassende popmuziek die haast overstroomt van melodie en emotie. Waar elektronica en akoestische instrumenten hand in hand gaan.

‘Sweater Weather’ is de veel gedraaide single van de band The Neighbourhood uit Californië. Dit nummer is een flinke hit aan het worden. In eigen land heeft ‘Sweater Weather’ het reeds geschopt tot de nummer 1 positie in de Billboard’s Alternative Charts en nu is de rest van de wereld aan de beurt. De single staat op het debuutalbum ‘I Love You’ dat vol staat met deze hitgevoelige indie. Donker en duister met een fris hip randje.

The John Steel Singers uit Brisbane, Australië maken melancholische, urgente indierock. Deze nieuwkomers kunnen niets verkeerd doen bij fans van Broken Social Scene, Deerhunter  en Cloud Control. De muziek wordt door de zesmansformatie vrolijk aangekleed door spannende arrangementen en blazers. Optimistisch, opgewekt en luchtig. ‘Everything’s A Thread’ is het debuutalbum dat zojuist is uitgebracht.

Happyness is een band uit London die verslavende lo-fi rock maakt die doet denken aan oude Amerikaanse collega’s als  Pavement en Weezer. Hitgevoelig maar met een gruizig laagje. De zanger praatzingt over rammelende, maar o zo catchy gitaarlijntjes en de drummer drumt door terwijl de bassist alles doet swingen. Er is een ep  uit en een flinke hype is hoogstwaarschijnlijk de volgende stap.

http://www.youtube.com/watch?v=GmSHKxDMxH8

The Fat White Family is de laatste naam voor London Calling. Fat White Family is een volstrekt onaangepast zestal uit London en samen maken ze een vuig mengsel van garagerock, country en blues. Deze heuse livesensatie bracht aan het eind van vorig jaar het debuutalbum ‘Champagne Holocaust’ uit en sindsdien is er van alles aan de hand met deze band. Geruchtmakend.

Datum: vrijdag 9 en zaterdag 10 mei 2014
Prijs: €20,00 dagkaart en €35,00 passe-partout excl. lidm. (€3,50 p.maand / €25 p.jaar)
Open: 18:00
Aanvang: 18:30
Meer info: www.londoncalling.nl
www.paradiso.nl

  • Meld je nu aan!


    Aanmelden
    Afmelden